To Top Loading...

nieuws

nieuws

VTS Facilitator

6 februari - Vanaf vandaag ben ik gecertificeerd VTS Facilitator. 

Visual Thinking Strategies leert om open en zonder oordeel te kijken naar kunst, te luisteren naar elkaars waarneming en hierop voort te bouwen. Het gesprek wordt gefaciliteerd volgens een vast patroon.

VTS prikkelt de nieuwsgierigheid en geeft plezier. Regelmatig kijken naar kunst volgens de VTS-methode heeft een positief effect op het waarnemingsvermogen, kritisch- analytisch denken en taalvaardigheid. 

Hoe werkt VTS?
Een groep neemt eerst de tijd om naar een kunstwerk te kijken. De facilitator brengt dan de discussie op gang met een aantal specifieke open vragen. Deelnemers worden gestimuleerd om goed te kijken, hun observaties nauwkeurig te formuleren en argumenten aan te dragen voor wat ze waarnemen. De aanpak nodigt uit tot verdieping en actieve deelname aan het gesprek. Iedereen, ongeacht intelligentie en (culturele) achtergrond, kan deelnemen aan een VTS gesprek. 

Ontstaan
Visual Thinking Strategies is in de jaren 90 ontwikkeld door Philip Yenawine, destijds hoofd educatie van het MOMA in New York, en Abigail Housen, cognitief psycholoog en onderzoeker aan de universiteit van Harvard. In de VS wordt VTS met succes toegepast op veel (basis)scholen en in musea.

6 februari - Vanaf vandaag ben ik gecertificeerd VTS Facilitator. 

Visual...